Puutarhuriikka

Miksi olen kuvaaja puutarha-alalla?
Kasvit ovat aina kiinnostaneet minua valtavasti. Kauniit lehdet ja oksat, korkealle kurottavat puut ja niiden sirkkalehtiset taimet, ravitsevat vihannekset ja juurekset, parantavat yrtit ja mausteet, puhkeavat nuput ja hetken kukoistavat kukkaset, mehukkaat hedelmät ja elämän sisältävät siemenet.
Miten ihmeellistä on, että pärjäämme täällä kasvien avulla? Voimme rakentaa talomme puusta ja lämmittää sitä tulella, kehrätä vaatteidemme langat puuvillasta tai hampusta, syödä viljaa ja kasviksia, sekä voida hyvin ihan vain kävelemällä metsässä. Olemme yksinkertaisen riippuvaisia luonnosta, ja hyvä niin.
Tänä päivänä teollistunut kehitys pyrkii kuitenkin siirtymään yhä vain kauemmas luonnosta ja pärjäämään ilman luonnollisuutta, mutta tosiasiassa raaka-aineet suurteollisuudellekin tulevat aina lopulta luonnosta: kivi, turve, rehu, ilma, vesi, tuli, puu, mineraalit jne.
Koen, että minulle sopivin tapa tutustua luontoon ja sen hyödyntämiseen on ruoan kasvattaminen ja siitä tiedon jakaminen. Siksi olen päätynyt puutarhuriksi, ja tällä hetkellä opiskelen vielä hortonomiksikin. Haluan opettaa ihmisiä kasvattamaan ruokaa itse omalla pihalla tai ikkunalaudalla, sekä keräämään sitä suoraan luonnosta ja hyödyntämään näitä antimia. Kaikilla on siihen mahdollisuus pienessä tai hieman isommassakin mittakaavassa.


Puutarhuriikka
Minulla on tapana leikkiä kielellä ja vitsailla esimerkiksi motoriikasta ja lyriikasta. Ystäväni Mirja sen sitten kerran keksi: puutahuriikka! Opiskelin silloin puutahuriksi, ja mikäpä sen mainiompi ammattinimike voi puutarhuri Riikalle ollakaan.
Suomen kielestä puuttuu myös sana puutarhuriikalle. Toisaalla voit tehdä gardening tai jardinage, mutta kun sen suomentaa, niin se on puutarhanhoitoa. Voit myös harrastaa tekniikkaa, koota elektroniikkaa ja vaikka samalla parantaa fysiikkaa, tai sitten harrastaa puutarhanhoitoa. Välillä tulee käytettyä termejä “puutarhuroida” tai “puutarhurius”, mutta eipä niitäkään sanoja sanakirjoista löydy.
Joten “puutarhuriikka” tarkoittaa minulle niin itseäni tekemässä työtäni, mutta myös puutarhan hoitoa, luonnon parissa työskentelyä sitä hoitaen ja hyödyntäen. Itse koen puutarhuriikan käsittävän myös laajemman kokonaisuuden, kuin vain oman pihapiirin hoidon.
Seuraa somessa @puutarhuriikka, niin pääset näkemään mitä kaikkea tietoa, taitoa ja näkemystä puutarhuriikka tarjoaa!
Työ luonnon äärellä
Olen kouluttautunut myös media-alalla ja valmistunut audiovisuaalisen viestinnän linjalta. Luonnon ymmärtäminen on suuri osa työtäni. Haluan työskennellä luonnossa ja toimia luonnollisin tavoin. Osaamiseni puutarha-alalla auttaa minua ymmärtämään luontoa ihan solutasolta lähtien, ja koen ymmärryksen auttavan kaikenlaisessa näkemisessä ja viestinnässä.
Uskon, että luonnon lakien tunteminen lisää myös ihmistuntemusta. Hahmotan hyvin sosiaalisia tilanteita ja ymmärrän millä tavalla saadaan luotua oikeanlainen kuva mistäkin tilanteesta tai tunteesta. Työni juuret ovat aina luonnossa, mitä ikinä sitten teenkin.
